FAKTA OM EDELMETALLER
Edelmetaller er metaller som kjemisk sett er lite reaktive med tanke på korrosjon og oksidasjon. Metallene er relativt sjeldne og av høy økonomisk verdi. De mest kjente edelmetallene er gull og sølv, men også platinagruppens metaller (ruthenium, rhodium, palladium, osmium, iridium og platinum) og rhenium inkluderes blant edelmetallene. Noen edelmetaller kan løses opp i kongevann, som er en høyt konsentrert mikstur av syrer.
Historikerne mener det var egypterne og sumererne som oppdaget gullet for ca. 7000 år siden. Man trodde i mange år at metallet hadde magiske krefter, og gullet ble brukt som et religiøst symbol, men også som økonomisk verdimåler og til kunstnerisk utsmykking. Middelalderens såkalte alkymister forbandt det gylne metallet med udødelighet, og i deres gamle tradisjoner er gull blant de planetariske metallene og knyttet til solen.
DE MEST VERDIFULLE ER: GULL I SØLV I PLATINA I RHODIUM
GULL
En viktig grunn til at gull gjennom tidene har blitt så høyt verdsatt, er at på grunn av metallets sjeldenhet. Mengden av gull i verden er nemlig overraskende liten. For tiden er rundt 180 000 tonn gull i omløp. Dette er «alt» som er utvunnet og vasket ut, og det tilsvarer en gullkube med 20 meters sider. (20 X 20 X 20 m.)
Gull er også meget slitesterkt. Arkeologiske funn fra ca. 1000 år tilbake i tid, viser til gjenstander og smykker av gull som har bevart sin opprinnelige form. Et av de rikeste enkeltfunnene i verden ble gjort i 1922. Da ble graven til den egyptiske faraoen Tut-Ankh-Amon (1341- 1323 f.Kr) oppdaget i Kongenes dal. Mumien av den unge faraoen lå pakket inne i tre kister og tre sarkofager, hvorav den innerste sarkofagen var i massivt gull. Mumiens hode og øverste del av overkropp var dekket av en maske i massivt gull – innlagt med edelstener og farget glassmasse.
Allerede 600 år før vår tidsregning ble gull brukt som betalingsmiddel. I dagens samfunn er gull en internasjonal verdimåler og en stabiliserende faktor i verdens valutasystem. Gull har spilt en vesentlig rolle i en lang rekke sivilisasjoner, både som tegn på rikdom, makt og fullkommenhet og i religiøse forestillinger. Aztekerne betraktet gull som Guds utsondring, mens det for egypterne var gudenes kropp.
Gull er et metall med gul farge som er det tredje grunnstoffet i gruppe 11 i periodesystemet. Atomsymbolet er Au og atomnummeret er 79, ISO 4217 koden er XAU. Gullinnholdet måles i karat eller i finhet. Rent gull er det samme som 24 karat eller 1000 fine og har en klar gul farge. Rent gull er veldig mykt og dermed upraktisk for hverdagsformål. For å gjøre gullet mer brukbart og holdbart, legeres (blandes) det med andre metaller, f.eks. kobber. Hvis legeringen (blandingen) inneholder 75% gull, vil gullinnholdet være 18 karat eller 750 fine. Hvis legeringen har 58,5% gull, vil gullinnholdet være 14 karat eller 585 fine. Sammensetningen av legeringen påvirker også fargen. Den hvite fargen i hvitt gull oppstår når gull legeres med nikkel, platina eller palladium.
Gull brukes i flere varianter av farger og karat. Karat tilsier altså hvor mye rent gull det er i legeringen. Ved å variere metallene som tilsettes (og mengdeforholdet) dannes legeringer som har andre egenskaper og andre farger: 14 karat gull med ca. 17 % Cu og Ni samt 7 % Zn er hvitt. Rødt (14 karat) gull inneholder typisk 28 % Cu samt 7 % Ag og Zn, mens grønt (14 karat) gull typisk inneholder 35 % Ag, 7 % Cu samt litt Zn. I smykkeproduksjon er det gjerne en legering som tilsier 14 -18 karat gull, hvor 14 karat er standard i Norge. Desto høyere karat smykket har desto mer kostbart og mykere er det, noe som ikke er en fordel da smykker med høy karat i større grad utsettes for slitasjeskader.
Smidbarheten til gull er den største av alle metaller vi kjenner. Ett gram gull kan trekkes ut i en 3000 meter lang tråd med en diameter på bare 0,00012 mm. I tillegg har gull også en unik evne til å lede elektrisk strøm, noe som gjør det til et populært metall i elektriske komponenter.
De 5 godkjente gehaltene er:
- 999 – Rent gull, 24 karat, eller fintgull.
- 916 – 22 karat.
- 750 – 18 karat.
- 585 – 14 karat, dette er den vanligste gehalten (stdr. i Norge).
- 375 – 9 karat.
Verdien av gull bestemmes hver dag på de store metallbørsene i London, Tokyo og New York og beregnes i amerikanske dollar / troy uns. En troy ounce er 31,1 gram. Gullprisen er påvirket av flere faktorer som dollarkurs og renter etc. Å eie gull har lenge vært ansett som et fristed i tider med økonomisk og politiske uro.
Når du skal kjøpe gull og være trygg på at du får ekte vare, skal du kun kjøpe gull hos en seriøs forhandler eller gullsmed. Selger garanterer den angitte finheten ved sitt ansvarsstempel (se over). Mange tror at de kjøper gull så mye billigere i utlandet, og enkelte lar seg lure til å handle «ekte gull» i småforretninger og boder (det finnes også aktører i Norge som selger falske varer). Skuffelsen er naturligvis stor når de kommer til sin gullsmed hjemme og får konstatert at varene ikke er ekte. Seriøse gullsmeder i utlandet kan du selvfølgelig stole på, men vær oppmerksom på tollbestemmelser ved hjemreisen. Du bør også være oppmerksom på hvem som har produsert smykket, enkelte merker tar seg meget godt betalt for sitt navn og da betaler du ofte langt mer enn hva du hadde trengt.
Smykker og andre gjenstander av gull og doublé trenger vanligvis minimalt med vedlikehold. Mørke og matte flater fjernes best ved vask i kokvarmt tilsatt litt salmiakk. Etterpå kan man børste forsiktig med en myk tannbørste, og til slutt skylle i lunkent vann. Da vil smykkene nesten være som nye igjen. Eller helst bruke profesjonell smykkerens som beste alternativ. Er smykket blitt helt matt av slitasje, vil en gullsmed raskt kunne polere smykket for en rimelig pris.
HOUSE OF HENNIE bruker Noor Norsk Edelmetall som leverandør, både av ferdig produserte smykker, og råvarer til produksjon av smykker for BY HENNIE. Noor Norsk Edelmetall har høy standard, er en 100% seriøs leverandør og bred kolleksjon med gode design, hvor man ikke betaler mye ekstra for et fancy merkenavn. Med andre ord, -hos oss får du mye smykke for pengene og kan være helt trykk på ekte vare og kvalitet. Når det kommer til smykkerens finnes det utallige leverandører, men Hagerty har etter vår mening de beste produktene og noe alle burde ha og jevnlig behandle sine smykker med.
SØLV
Sølv er et grunnstoff med betegnelsen Ag som betyr Argentum. Da rent sølv er svært mykt, blandes det med kobber for å kunne brukes til smykker, sølvbestikk eller andre bruksgjenstander. En legering på 830/1000 er mest vanlig, og sølvet stemples med 830. 925/1000 er også vanlig, sølvet stemples 925 og kalles også Sterling
I Norge er det ikke tillatt å selge varer som sølv dersom det er mindre enn 830/1000 sølv. 1 liter rent sølv veier 10,49 kg, og smeltepunktet er 962 °C.
Sølv er et grunnstoff med atomsymbol Ag og atomnummer 47. Det er eit transisjonsmetall i gruppe 11 i periodesystemet sammenn med andre myntmetall kobber og gull, i tillegg til røntgenium.
Sølv er som nevnt et mykt formbart transisjonsmetall som regnes til edelmetallene og tungmetallene. Det er litt hardere enn gull og har en metallisk hvit glans. Rent sølv er svært mykt og en terning på 1 cm³ kan trekkes til en 1 600 m lang tråd. Det har den høyeste elektriske og termiske ledningsevnen av alle metaller.
Sølv er et edelt metall som ofte forbindes med renhet, edelhet og eleganse. I mange kulturer har sølv blitt brukt som et symbol på månen, som representerer mystikk, femininitet og intuisjon.
Sølvet har en unik egenskap med at det kan overflatebehandles og få et helt nytt utseende fra hvitt sølv, til forgylt, oksidert, og rhodinert. Hva slags overflatebehandling sølvet har, har spesielt betydning for hvordan det skal behandles, men det er også noen generelle tips du alltid bør følg.
- Ta av alle smykker om natten og ved sportslige aktiviteter. Dette er for å unngå unødig slitasje.
- Oppbevar smykkene hver for seg, slik at de ikke gnisser mot hverandre. Ved reising anbefaler vi reisemappe/skrin, eller separate tøy/fløyelsposer.
- Rens smykkene dine regelmessig, slik at du får fjernet støv, smuss og hudpartikler.
- Oppbevar ditt sølv (smykker, bestikk eller korpus) tildekket og med lite tilgang til sollys og oksygen, for å unngå oksidering.
Sølv oksiderer ikke i luft, men vil reagere med hydrogensulfid og danne sølvsulfid, og dette gjør at sølv blir svart ved eksponering i luft og må jevnlig behandles.
Det finnes en rekke «pussemidler» for sølv på markedet, men vi anbefaler Hagerty sine produkter, da de etter vår erfaring er de utelukkende beste i markedet.
PLATINA
Platina er et grunnstoff med atomnummer 78 og atomsymbol Pt, ISO 4217 koden er XPT. I ren tilstand finnes det som et sølvhvitt edelmetall. Det er lett å forme, smibart, men samtidig seigt. I periodesystemet er platina det tredje grunnstoffet i gruppe ti, etter nikkel og palladium.
Legeringen er en av de sterkeste som finnes, samtidig som den er godt egnet for smedene å arbeide med. Platina er en av de reneste metallene og er langt mer sjeldent enn gull, noe som bidrar til at metallet er betydelig dyrere enn gull.
Platina er symbol på det evigvarende
Nesten halvparten av verdens produksjon av platina går til smykker. Platina er vanskeligere å bearbeide enn gull, men er likevel et populært metall i kostbare smykker og eksklusive armbåndsur. Wallis Simpson, tidligere hertuginne av Windsor, erklærte at platina var “…the one and only jewelry choice for evening wear”. Mange av verdens mest kjente diamanter, bl.a. Koh-i-noor, er festet i en platina-innfatning.
Ordet platina kommer fra det spanske ordet “plata”, som betyr sølv. Betegnelsen platina var antagelig brukt nedsettende, i betydningen “mindreverdig sølv”. Platina ble nemlig ansett for å være en uønsket forurensning i sølvet som ble tatt ut fra gruver og andre steder. Ofte ble platina-metallet rett og slett kastet i elven! Metallet ble først kalt “platina del Pinto” fordi de spanske erobrerne fant det i sand fra elven Pinto i Columbia.
Det greske navnet på metallet, “lefkochrysos”, betyr “hvitt gull”. Det samme gjør den eldre hollandske betegnelsen “witgoud” og det japanske navnet 白金 (“hakkin”). I motsetning til hva mange tror, er imidlertid moderne “hvitt gull” som benyttes i smykker slett ikke platina, men en legering av gull og palladium eller nikkel.Safir har i flere årtusener blitt ansett som en verdigjenstand og har helt siden Romertiden vært populær å bruke i smykker. Korund som ikke inneholder krom, men titan og jern, er blå og kalles safir. Safir er som Rubin en av de hardeste smykkestener etter diamanten og egner seg derfor godt til smykker. Korund forekommer også i andre nyanser, som for eks. grønn, oransje og fiolett, og kalles da grønn safir osv.
Platina er meget motstandsdyktig overfor de fleste kjemikalier. Det oksideres ikke av luft ved noen temperatur og løses ikke i hverken konsentrert saltsyre eller salpetersyre. Men i likhet med sin slektning gull vil platina løses i kongevann (blanding av konsentrert saltsyre og salpetersyre). Dette skjer under dannelse av kloroplatinsyre H2PtCl6, som er et viktig utgangsstoff for fremstilling av andre platinaforbindelser.
Vedlikeholdes på tilsvarende måte som gull, nevnt over.
RHODIUM
Rhodium er et metallisk grunnstoff med atomnummer 45 og atomsymbol Rh. Det hører til gruppe 9 i periodesystemet med atomnummer 45. Atommassen er 102,9, og regnes med til platinametallene. Rhodium er et sølvhvitt, edelt metall, som kan kan smis og valses.
Rhodium blir først og fremst brukt som legeringsmetall i platina og øker platinas hardhet og fasthet. Platina-rhodiumlegeringer har utstrakt anvendelse som termoelementer (for eksempel Pt-Pt 10 % Rh), som motstandstråd i ovner for svært høye temperaturer, og i forbindelse med fremstilling av glass og glassfiber. Platina-rhodiumlegeringer med 1–10 % rhodium blir brukt som katalysator ved mange høytemperaturreaksjoner, blant annet ved oksidasjon av ammoniakk til nitrogenoksid for fremstilling av salpetersyre (Norsk Hydro a.s.) og ved fremstilling av blåsyre fra metan og ammoniakk. Filmer eller tynne belegg av rhodium fremstilt ved elektrolyse eller vakuumfordampning blir brukt for å forbedre materialers korrosjonsmotstand, hardhet, og refleksjonsevne.
Rhodium er et edelmetall og er blant de dyreste metallene som er å få kjøpt som råvare. Likevel finnes det i katalysatoren på de aller fleste av dagens biler, men da i mikroskopiske mengder.
Siden Rhodium er en del av platinagruppemetallene inkluderer dette høye smeltepunkter, generell ikke–toksisitet og motstand mot slitasje, oksidasjon og korrosjon. Smykkemetall som er rhodinert ser blankere og finere ut og holder seg bedre. Et rhodinert lag på toppen av et annet metall bidrar til å motvirke allergiske reaksjoner.
Etter bruk vil rhodineringen med tiden bli slitt og man leverer da smykket til en gullsmed som legger på et nytt lag. Ellers vedlikeholdes denne type smykker som gull, nevnt over
LES MER OM EDELMETALLER HER